Håndtere menskopp vakuum på riktig måte

Det som kalles for menskopp vakuum er faktisk mer et sug som oppstår når koppen sitter tett mot skjedeveggene. Du bør ikke trekke ut en menskopp med tappen eller med et snøre, da det kan føre til et sug som får med seg vev eller som drar i livmorstappen. Det kan gjøre vondt! Hvis du har en spiral kan den også følge med hvis du ikke bryter vakuumet mellom menskoppen og skjeden først.

Slik tar du ut en menskopp

En menskopp tas ikke ut som en tampong. Du bør heller prøve å klemme den sammen og deretter fjerne den. Tappen som er nederst kan være en hjelp når du allerede har klemt koppen. Hvis du trekker direkte i tappen, kan det føre til menskopp vakuum som er ubehagelig. For å unngå dette skal du finne en stilling som fungerer bra for deg når du tømmer koppen.

Her er noen tips om hvordan du enklest fjerner menskoppen:

Sitt på toalettet – Sitt over toalettet og klem for å fjerne menskoppen. Hvis dette gjør til at det flyter over, så er det ikke noe problem når innholdet lander i toalettet.

Sitt på toalettet med en fot på setet – Hvis du finner det vanskelig å få tilgang når du sitter på toalettet så kan du ta opp et ben og plassere foten på setet. Det kan gjøre det enklere å få tilgang.

Sitt på huk – Sitt på huk på gulvet akkurat som når du setter inn menskoppen.

Stå med et ben på toalettet – Sett opp en fot på toalettet eller på badekarskanten og ta ut menskoppen stående.

Ta ut i dusjen – Ta ut koppen i dusjen eller i badekaret for å minimere risikoen for lekkasje på gulvet eller på klærne dine.

 

Tenk på å slappe av!

Dersom du spenner deg kan det bli vanskelig å få tak på en menskopp som har kommet litt lenger opp i skjeden, som sitter fast med et vakuum.
Hold deg rolig og ikke bekymre deg. Din menskopp kan ikke bli sittende fast i skjeden din! Den finnes der og vil komme ut hvis du slapper av og deretter presser som ved en fødsel. Det fungerer litt som når du går på toalettet. Trykk et par ganger og kjenn etter. Du bør føle at koppen kommer ned.

Hvis du føler at det gjør vondt og du ikke får ut koppen skal du vite at det kan være fordi den rør ved livmorstappen. Det er ikke farlig. Hold deg rolig en stund og prøv igjen.

Med lange negler

Med lange negler kan du nype deg selv. Da gjør det vondt å bryte menskopp vakuum som har oppstått. Noen velger å rulle mykt papir over neglene før de klemmer til koppen. Det kan være flere triks som gir det samme resultatet. Her er det også bra å holde seg rolig. Med milde og rolige bevegelser reduserer du risikoen for å nype deg selv ved siden av menskoppen.

Om du har spiral

Vakuumet som kan oppstå hvis du trekker menskoppen for kraftig og raskt, kan trekke en spiral med seg. Det er også derfor det frarådes å bruke menskopp med spiral. Det er altså et kraftig sug som oppstår, og det er viktig å forstå. Det er ikke farlig, men det kan føles ubehagelig. Spesielt hvis det er en spiral på plass.

Rikke istedenfor å dra

Unngå å dra i din menskopp når du vil fjerne den eller bare justere. Å rikke litt på koppen er mye bedre. Menskoppen er myk, så du trenger ikke å ta i særlig mye for å trykke inn en side. Da vil luften pyse inn og ut, og det blir lettere med en gang å få ut koppen. Når den vel har losset, kan du trekke forsiktig uten å skape et nytt vakuum. Prøv deg forsiktig frem og vær nøye med at du slapper av for at på beste måte sette inn og ta ut din menskopp.