Sette inn menskopp – slik gjør du

Det kan føles litt nervøst første gang du skal sette inn en menskopp. Du kan sette inn en menskopp på litt forskjellige måter. Det som kommer å passe deg best er avhengig av hva som føles behagelig og hvor du setter inn koppen. På et bad med god plass kan du kanskje stå på gulvet og huke deg. Noen velger å sette inn koppen over en toalett når de sitter på den. Her er noen tips og råd til deg når du skal begynne å bruke menskopp.

menskopp

Håndtere og brette koppen

Før du setter inn den så trenger du å rengjøre menskoppen på riktig måte. Ved første bruk så bør du koke menskoppen 5 minutter. Skyll deretter med uparfymert såpe og vann. Skyll først med kaldt vann og deretter med varmt. Kontroller at koppen ikke har såperester før du begynner å brette den.

Brett nå koppen i henhold til instruksjonene som følger med. Når den er brettet kan du føre den opp i skjeden. Der vil den utvide seg og innta den rette formen som en kopp. Det er den åpne delen som skal være innerst, slik at delen med en knott eller tapp peker nedover.

Hvis du kjenner menskoppen så sitter den ikke riktig. Da får du nok begynne igjen. Hvis du føler at dette er ubehagelig fordi koppen ikke glir, kan du bruke glidemiddel. Unngå oljebaserte glidemidler, da det kan ødelegge materialet som koppen er laget av.

Finn rett stilling

Å finne riktig posisjon for menskoppen krever litt øving. Når du setter inn menskoppen skal du huske på at den ikke fungerer som en tampong.
Den trenger ikke føres inn like langt. Dessuten er den mye mykere og mer føyelig enn en tampong. Du trenger ikke å bekymre deg for at det skal gjøre vondt å sette inn menskoppen.

I riktig posisjonen betyr det at du ikke kjenner koppen og at den ikke lekker. Ved første bruk kan det være smart å ha et truseinnlegg hvis koppen ikke sitter på plass og blod lekker ut. Over tid vil du lære deg riktig grep, og da vil du få menskoppen på plass raskt og enkelt.

Juster posisjon

Du kan justere posisjonen uten å fjerne menskoppen. For eksempel kan du vri litt på den for at den skal sitte bedre. Kjenn etter hvor koppen er og bevege litt på den frem og tilbake. Hvis dette ikke virker, må du kanskje fjerne koppen for å sette den inn igjen.

Beste stilling for å sette inn menskoppen

Hvordan du setter inn koppen avhenger av forholdene og hva som er behagelig for deg. For eksempel kan du sitte på huk og deretter føre inn menskoppen i skjeden. Vær forsiktig så den ikke faller i gulvet. Hvis den gjør det, vask av den igjen for å unngå å få bakterier i skjeden.

En annen posisjon er å sette en fot på badekarskanten. Dette fungerer akkurat som når du setter inn en tampong. Å sitte på toalettet og sette inn den kan også fungere bra. Men da er det selvsagt en risiko for at du mister menskoppen i toalettet, som betyr at du absolutt må koke den eller vaske med steriltabletter.

 

Øvelse gjør mester

Det er med menskopp som med alt annet i livet, øvelse gjør mester. Regn med at det kan ta 2-3 menstruasjonsperioder før du er sikker på hvordan du setter inn koppen på riktig måte. For noen går det raskere og andre motsatt. Det viktigste er at du tar deg tid til å finne riktig innsettingsteknikk for deg. Dette er også viktig hvis du har tenkt å ta ut den og tømme under dagen på andre steder hvor du ikke har tilgang til et toalett som er like behagelig som det du har hjemme.

Ta tips og råd fra andre brukere online og still spørsmål i forumene for å finne riktig teknikk og opplev at det er praktisk og enkelt å sette inn en menskopp.