Menskopp materiale

Er menskopp materialet sikkert?

Menskopper er laget av polymer som i utgangspunktet er plast. For noen høres det ikke så særlig ut å føre inn plast i underlivet. Det er jo en ting å bruke et bind eller et truseinnlegg laget av plastmateriale og noe helt annet å føre opp dette i skjeden. Tamponger markedsføres jo ofte som 100% bomull og ikke som plasttamponger.

Men plast er ikke farlig å bruke innvortes. Spesielt ikke når det handler om medisinsk plastmateriale som du kan sterilisere med kokende vann og rengjøringsløsninger. Det er faktisk tryggere å bruke en mensbeskyttelse av silikon som ikke kan samle på seg bakterier som en tampong kan gjøre.

Det er selvsagt veldig viktig å forstå at din håndtering av menskoppen bestemmer hvor trygt det vil være. Menskopp materialer er sikre når de er rene. For at de skal forbli rene, må du ta vare på din menskopp i henhold til instruksjonene du får. Du må også være nøye med håndhygienen din.

Medisinsk silikon

Mange menskopper er laget av det som kalles medisinsk silikon. Dette er silikon som har blitt testet for å være biokompatibelt. Innenfor medisin brukes polymerer til flere formål. Man kan for eksempel helbrede arr med silikon. Materialet er ikke farlig for kroppen og derfor virker det utmerket for koppen som skal settes inn i underlivet.

Men hver menskopp er ikke laget av samme type plast. Det finnes noen forskjellige varianter. Noen er mykere og overflaten kan se litt annerledes ut. Det vil imidlertid aldri være hard plast. Gummi og silikon har den fordelen at de er lette å håndtere og forme. Det er nødvendig for at innsetting og uttak skal bli enkelt.

Økologiske menskopper

Økologisk, er det ikke slik man spiser? Ja, det er klart at det er det! Det finnes ingen økologiske menskopper. Du kan ikke spise silikon, men likevel brukes dette begrepet for å vise at det er snakk om miljøvennlige produkter. Men organisk og økologisk er ikke riktig ord å bruke for et produkt som ikke kommer til å lande på tallerkenen din. (Det får vi virkelig håpe!)

Ord som grønn, miljøvennlig og naturlig er bedre valg. Men menskoppfirmaene vet at økologisk og organisk har en bedre gjennomslagskraft. Hvis et firma ikke kaller sin menskopp for økologisk, betyr det altså ikke at den er verre for naturen enn den som har denne fine og inspirerende frasen.

Bra for miljøet men ikke organisk

Selv om menskopper i praksis ikke kan kalles organiske fordi de ikke vil brytes ned naturlig, kan de ses som miljøvennlige. Det er nemlig bra for miljøet at du bruker den samme mensbeskyttelsen igjen og igjen i stedet for å bygge på søppelberget med bind og tamponger.

Når du vel slenger en menskopp, er det selvfølgelig slik at den ikke er direkte bra for miljøet. Det arbeides på plast som er nedbrytbart, og i noen grad er det mulig å smelte polymer for gjenbruk. Men dette er ikke styrken med menskoppen. Den er rett og slett bra for miljøet fordi den minsker på søppelet og det er viktig.

Hygiene avgjør sikkerheten

Når det gjelder hvor trygge menskopp materialer er, er det viktig at du  forstår hvilken rolle din hygiene spiller. Silikonen i menskoppeen vil ikke absorbere bakterier, men hvis du har bakterier på hendene når du berører koppen kommer de å følge med inn i skjeden. Samme sak med bakterier som kan ligge på vasken eller på gulvet.

Du må derfor være forsiktig med å holde menskopp materialet rent for at det skal være sikkert. Sørg også for at du ikke skader den og at du ikke utsetter silikonen for stoffer som kan bryte ned og ødelegge. Hvis du tar de nødvendige tiltakene, så er din menskopp sikker og veldig bra for deg og for naturen. Det er noe du kan være veldig stolt av!

APOFEMME FAQ

Sikker betaling med

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta aller siste produkter og tilbud