Hvordan virker menskoppen

Menskoppen er laget av medisinsk silikon, eller TPE. Dette er et mykt materiale som tilpasses skjedens form. Koppen passer derfor perfekt til alle brukere. Menskoppen samler opp blod, i motsetning til tamponger som suger opp og absorberer blodet. Koppen må tømmes når den er full. Dette kan gjøres i toalettet, i vasken eller ute i naturen når du er på camping- eller spasertur. Men hvordan fungerer menskoppen? Dette er et spørsmål mange er nysgjerrige på.

Hvordan fungerer en menskopp?

Som navnet tilsier er menskoppen utformet som en kopp med tapp eller kule. Koppen er også utstyrt med svært små hull. Disse fører ikke til at mensblod lekker fra koppen. Hullene er til for å danne vakuum i skjeden, slik at menskoppen sitter som den skal.

For å bruke menskoppen må den brettes sammen. Koppen kan brettes på mange ulike måter, så prøv deg frem for å finne teknikken som passer deg best. En sammenbrettet kopp er cirka like stor som en tampong og blir lettere å føre inn.

Når koppen settes inn, foldes den ut på egen hånd i skjeden slik at den sitter på plass. I dette øyeblikket vil koppen sitte perfekt mot skjedeveggen uten at blod lekker ut. Blodet vil da havne i koppen, som sakte fylles opp.

Tømming av menskoppen

Etter 4 timer kan det være på tide å tømme menskoppen. Man kan bruke samme menskopp i opptil 12 timer, men i begynnelsen er det lurt å sjekke koppen hver fjerde time for å se hvor full den er. Du vil fort finne ut hvor lang tid det bør gå mellom hver tømming. Vi anbefaler nybegynnere å tømme koppen under hvert toalettbesøk.

For å tømme menskoppen må man bryte vakuumet som sørger for at koppen sitter på plass. Det kan du gjøre ved å trykke forsiktig på den ene siden av koppen. Når trykket forsvinner, vil man ofte høre en lyd. Da kan koppen tas ut, tømmes, skylles og settes inn igjen. Av og til må du presse eller hoste for at koppen skal komme lettere ut.

Hvilken effekt har menskoppen på skjeden?

Enkelte myter hevder at bruk av menskopp fører til slappere skjedemuskulatur, men dette er som sagt bare myter. Mye tyder på at det er det motsatte som skjer. Bruken kan føre til sterkere muskulatur. Dette er positivt for kvinner som har født barn, eller som har problemer med urinlekkasje.

Samme menskopp kan brukes lenge

Når du stiller spørsmålet «hvordan fungerer en menskopp?», lurer du kanskje på hvor lenge du kan bruke samme kopp. Dette er et godt spørsmål som ikke bare handler om timer. Du kan bruke samme menskopp i månedsvis. Hvis koppen holdes ren og ikke skades, kan du bruke den i flere år. Menskoppen bidrar til å spare penger og miljø. Vår menskopp har en levetid på opptil 10 år.

Er den hygienisk?

Dette er en hygienisk mensbeskyttelse når du holder både hender og menskopp rene. Den kan til og med være mer hygienisk enn tamponger og bind. Menskoppen verken absorberer eller lar bakterier gro. Med en ren kopp verner du om skjedens naturlige bakterieflora. Du slipper å bekymre deg for sykdommer som TSS som kan oppstå ved bruk av tampong. Menskoppen skal alltid steriliseres i kokende vann mellom hver menstruasjon.

Hvordan fungerer en menskoppen og hvor mange trenger man?

Du klarer deg fint med en, men mange foretrekker å oppbevare to eller tre på ulike steder slik at man alltid har en menskopp klar til bruk når det trengs. Hvis du har uregelmessig menstruasjon, kan du velge to ulike størrelser.

Håndteringen av menskoppen kan føles litt uvant i begynnelsen, men med litt trening vil du forhåpentligvis ikke lenger merke at du har menstruasjon.

Sikker betaling med

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta aller siste produkter og tilbud