Hvordan sette inn en menskopp

Innføring av menskopp

Forberedelser før menskoppen settes inn for første gang.

Man kan føle seg litt usikker første gang man skal sette inn en menskopp. Det er flere måter å sette inn menskoppen på. Hva som passer deg best, avhenger av hva du føler er mest komfortabelt. Enkelte foretrekker å sitte på huk, mens andre velger å sitte på toalettet. Her har vi samlet tips og råd for deg som skal bruke menskopp.

  1. Kok først menskoppen i vann i 5 minutter slik at den steriliseres..
  2. Vask hendene godt med parfymefri såpe.
  3. Brett koppen. Se bilde lenger ned.
  4. Før deretter koppen inn i skjeden.

1. Koka i 5min för att sterilisera

2. Tvätta händerna noga.

3. Vik koppen, se nedan.

4. För sedan in menskoppen i slidan.

Håndtering og innføring av menskopp

Håndtering og innføring av menskopp Koppen kan brettes på flere ulike måter. Prøv deg frem helt til du finner teknikken som passer deg best.

  • Hold i selve koppen, ikke i piggen. Dytt den smaleste delen inn i skjeden og før menskoppen gradvis inn.
  • Hold bretten godt fast med 2–3 fingre. Når den har kommet et stykke inn, lar du den folde seg ut.
  • Koppen vil utvide seg når den sitter godt på plass. Lirk forsiktig. Når koppen fylles med luft, dannes en vakuumforsegling som tetter og holder koppen på plass.

Du vil ikke merke menskoppen når den er riktig plassert. Du kan klippe av en liten bit hvis piggen stikker ut. Hvis du kan kjenne den, sitter ikke menskoppen korrekt. Da bør du kanskje prøve på nytt. Bruk glidemiddel hvis koppen ikke glir lett og du føler ubehag. Unngå oljebasert glidemiddel siden dette ødelegger materialet koppen er laget av.

Vik som ett "C"

Vik som en "ros" genom att trycka ned i mitten

Vik som en "7:a"

Fjerning av menskoppen

Når menskoppen skal tas ut, må du sørge for at vakuumet som holder koppen på plass forsvinner. Ikke dra i piggen. Lirk litt på menskoppen, eller krøll sammen bunnen av koppen med fingrene. Deretter er det bare å ta den ut og tømme den. Av og til kan det hjelpe å presse/hoste for at koppen skal gli lettere ut.

Finn riktig posisjon

Å finne riktig posisjon for menneskekroppen krever trening. Når menskoppen skal settes inn, må du huske at den ikke fungerer som en tampong. Den skal ikke føres like langt inn. Koppen er dessuten mye mykere og mer fleksibel enn en tampong. Du trenger ikke bekymre deg for at det skal gjøre vondt å sette inn menskoppen.

Ved riktig plassering vil koppen ikke lekke eller merkes. Det kan være lurt med truseinnlegg første gang du bruker den, dette i tilfelle koppen sitter feil og blod lekker ut. Etter en stund vil du venne deg til riktig bruk slik at koppen føres raskt og enkelt inn.

Justering av posisjonen

Man kan justere menskoppens posisjon uten å ta den ut. Du kan for eksempel vri litt på den for at den skal sitte bedre. Kjenn hvor koppen sitter og lirk litt frem og tilbake. Hvis dette ikke fungerer, bør du kanskje ta den ut og prøve på nytt.

Optimal posisjon for innføring av menskoppen

Hvordan koppen føres inn avhenger av egne forutsetninger og hva som føles best for deg. Du kan for eksempel sitte på huk og deretter føre menskoppen inn i skjeden. Pass på at den ikke faller på gulvet. Skulle dette likevel skje, må den vaskes på nytt for å unngå at bakterier kommer inn i skjeden.

En alternativ posisjon er å plassere en fot på kanten av badekaret. Det fungerer på samme måte som når du setter inn en tampong. Å føre den inn mens du sitter på toalettet kan også virke. Faren er at du kan miste menskoppen i toalettet. Da er det absolutt nødvendig å koke den på nytt, eller vaske den med steriliseringstabletter.

Menskopp

Tampong

Øvelse gjør mester

Som med alt annet i livet gjelder samme sak for menskoppen. Øvelse gjør mester. Regn med at det tar 2–3 menstruasjoner før du føler deg trygg på hvordan koppen settes inn. For noen går det raskere, for andre er det motsatt. Det viktigste er at du bruker tid på å finne innføringsmetoden som passer deg best. Dette er også viktig hvis du skal tømme den i løpet av dagen på steder hvor du ikke har tilgang til like komfortabelt toalett som hjemme.

Vi anbefaler deg å vente med å sove med den til du føler deg trygg på hvordan menskoppen skal settes inn.

Sikker betaling med

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta aller siste produkter og tilbud