Hvordan fungerer en menskopp?

En menskopp er laget av medisinsk silikon, eller TPE. Det er et mykt materiale som kan tilpasse seg etter formen på skjeden og gir dermed perfekt passform for hver bruker. Menskoppen brukes til å samle mensblod, i stedet for som med en tampong som suger opp og absorberer det. Når koppen er full må den tømmes. Du kan gjøre det på et toalett, i vasken eller kanskje i naturen hvis du camper eller vandrer. Men hvordan fungerer en menskopp? Det er et spørsmål som mange nysgjerrige spør seg selv…

Hvordan fungerer en menskopp?

Akkurat som navnet antyder så er menskoppen formet som en kopp. Men den har en nedre del som du ikke kan sette på et bord, da den har en tapp eller kule. Koppen har også hull som er svært små. Disse vil ikke føre til at mensblod lekker ut av koppen. De er til for å sikre at et vakuum kan dannes i skjeden slik at menskoppen kan sitte på plass som den skal.

For å bruke en menskopp må du brette den. Når du kjøper produktet vil instruksjonene vise deg hvordan du skal brette.
Du kan øve litt før det er tid for å ta koppen i bruk på riktig.

Du setter inn koppen og lar den utvide seg inne i skjeden. Når dette skjer, vil koppen passe perfekt mot skjedeveggen slik at ingen blod kan lekke.
Det vil i stedet lande i koppen som sakte fylles.

Tømme menskoppen

Når det har gått rundt 4 timer kan det være på tide å tømme menskoppen. Det er mulig å bruke samme menskopp i opptil 12 timer, men i begynnelsen er det smart å sjekke koppen hver fjerde time for å se hvor full den er. Over tid vil du lære deg hvor lang tid det kan gå mellom hver tømming.

For å tømme en menskopp må du bryte vakuumet som gjør at den sitter på plass. Det kan du gjøre ved å trykke forsiktig på den ene siden av koppen. Når vakuumet brytes hører man et slurpende lyd. Nå kan du enkelt fjerne koppen og tømme den, deretter skylle av den og sett den inn igjen.

Hvordan påvirker menskoppen skjeden?

Det finnes myter om menskopp som hevder at bruken forslapper musklene i skjeden, men det er som sagt en myte. Mye tyder på at det er det motsatte som skjer at norgescåsino. Muskler kan styrkes ved bruk. Det er positivt for en kvinne som kanskje har født barn eller som har problemer med å holde tett. Med bedre utøvde muskler vil det være lettere å kontrollere situasjoner som å ikke urinere på seg ved hoste og lignende.

Samme menskopp kan brukes lenge

Når du stiller spørsmålet «Hvordan fungerer en menskopp?» så lurer du kanskje på hvor lenge du kan bruke samme kopp. Det er et godt spørsmål som ikke bare handler om timer. En menskopp koster jo litt mer enn en pakke med tamponger eller bind, men den kan brukes mye lenger!

Du kan bruke samme menskopp måned etter måned. Hvis du holder den ren og sørger for å ikke skade den, kan du beholde din menskopp i flere år. Det er en sparing, samtidig som livet blir så mye lettere.

Er det hygieniskt?

Dersom du holder hendene og menskoppen ren vil det være hygienisk med denne mensbeskyttelsen. Det kan til og med være mer hygienisk enn hva tamponger og bind er. Menskoppen kan ikke absorbere og gi plass for bakterier å gro. Hvis den er ren beskytter du den naturlige bakterifloraen i skjeden. Du trenger ikke å bekymre deg for sykdommer som TSS som det er fare for ved bruk av tampong.

Hvor mange menskopper trenger man?

Du klarer deg fint med en, men mange velger å ha to eller tre for å forvare dem på forskjellige steder, slik at menskoppen alltid finnes tilgjengelig når den trengs.