Fjerning av menskopp

Håndter vakuumet i menskoppen på riktig måte

Det som ofte kalles for menskoppvakuum er egentlig mer en sugeeffekt som oppstår fordi koppen sitter så tett inntil skjedeveggen. Du bør ikke fjerne menskoppen med piggen eller snoren. Dette kan føre til sugeeffekt som tar med seg vev eller trekker i livmortappen. Det kan gjøre vondt! Har du spiral kan denne følge med ut hvis vakuumet mellom menskopp og skjede ikke brytes først.

Slik fjerner du menskoppen

En menskopp skal ikke fjernes som tamponger. Den skal først trykkes sammen og så fjernes. Tappen nederst kan være nyttig når du allerede har trykket sammen koppen. Når tappen dras rett ned, kan det oppstå menskoppvakuum som skaper ubehag. For å unngå dette bør du finne en posisjon som fungerer for deg når koppen tømmes.

Her er noen tips for hvordan fjerne menskoppen på enklest mulig måte:

Sitt på toalettet – sitt på toalettet og klem til for å fjerne menskoppen. Renner det over er ikke det noe problem siden innholdet havner rett i toalettskålen.

Sitt på toalettet med en fot på setet – hvis du synes det er vanskelig å komme til når du sitter ned, kan du prøve å løfte et ben og plassere det på setet. Da kommer du enklere til.

Sitt på huk – sitt på huk på gulvet, akkurat som når menskoppen settes inn.

Stå med ett ben på toalettet – plasser en fot på toalettet eller badekarkanten, og fjern menskoppen stående.

Fjern den i dusjen – fjern koppen i dusjen eller badekaret. Da risikerer du mindre søl på gulv og klær.

Husk å slappe av

Når man er anspent blir det vanskeligere å få tak i en menskopp som har glidd litt for langt opp, og som sitter fast på grunn av vakuumeffekten. Ta det helt med ro og ikke stress. Menskoppen kan ikke sette seg fast i skjeden! Den er der og vil komme ut hvis du slapper av og deretter presser ut. Å presse er nesten som å gå på toalettet. Trykk til noen ganger og kjenn etter. Du bør da kjenne koppen komme ned.

Hvis det gjør vondt og koppen ikke kommer ut, har den kanskje kommet borti livmortappen. Dette er ikke farlig. Slapp helt av en liten stund og prøv igjen.

Med lange negler

Lange negler kan føre til at du klyper deg selv. Da gjør det vondt å bryte vakuumet som har oppstått. Mange velger å surre neglene inn i papirlommetørkle før de klemmer koppen sammen. Det kan finnes flere knep med samme resultat. Også her hjelper det å ta det helt med ro. Med rolige og forsiktige bevegelser reduseres risikoen for å klype seg selv der menskoppen befinner seg.

Hvis du har spiral

En menskopp som dras for hardt og raskt ut, kan trekke spiralen med seg på grunn av vakuumet som oppstår. Dette er grunnen til at man ikke anbefaler menskopp sammen med spiral. Det er altså en kraftig sugeeffekt vi snakker om her og det er viktig å få med seg. Det er ikke farlig, men kan føles ubehagelig. Særlig hvis man har spiral.

Lirk i stedet for å dra

Unngå å dra i menskoppen når du vil ta den ut eller bare justere på den. Lirkende bevegelser er mye bedre. Menskoppen er myk, så det skal ikke så mye til for å trykke inn en side. Da vil luft sige inn og ut, og det blir med en gang mye lettere å få ut koppen. Når den først har løsnet, kan du dra forsiktig uten at det dannes nytt vakuum. Prøv deg forsiktig frem. Husk å slappe godt av slik at du enkelt kan sette inn menskoppen inn og ut.

Sikker betaling med

Abonner på vårt nyhetsbrev og motta aller siste produkter og tilbud